lördag 27 februari 2010

Kompiskramar från WAVE till Roks!


I vimlet på NGO-konferensen fann jag vännen Miriam Freudenberg från Österrike och WAVE (Women Against Violence Europe). WAVE är riktiga Roks-vänner!

Återblickar från 1975-2010 på Global NGO Forums första dag

Vad har de fyra stora världskonferenserna för kvinnor åstadkommit för kvinnors rättigheter? Vid förkonferensens första dag ägnades stor del åt tillbakablickande från 1975, då den första World Conference on Women hölls i New Mexico, och fram till idag då vi firar Peking-deklarationens 15:e årsdag, som togs vid den fjärde världskonferensen i Peking 1995. En panel med "gamla uvar" från den tiden, däribland generalsekreteraren från 1975 års arrangemang Gertrude Mongella från Tanzania, nu president för Pan-African Parliament, såg nya feministiska utmaningar för nya generationer.

fredag 26 februari 2010

Framme i New York City!


Landade på ett snöigt Newark, där många flyg fått ställas in på grund av problem med snö på banorna. Stötte på Gertrud Åström, ordförande i Sveriges Kvinnolobby, och Birgitta Wistrand, ordförande för Fredrika-Bremer-förbundet vid bagagebandet! Vi slog följe in till Manhattan, där man har samma snöröjningsproblem som hemma konstaterade vi snabbt. Nyss checkat in på The Beekman Tower Hotel som ligger en spottloska från FN-byggnaden. Det blir väl läggdags tidigt ikväll om jag ska komma i fas till morgondagens förkonferens på The Salvation Armys högkvarter - Global NGO Forum for Women: Beijing +15 - som startar redan halv nio på morgonen.
Sitter nu bänkad på Öresundståget, mot Kastrup, efter en skrämmande bilfärd i ishalka. Det gick fint, men sakta. Tur man är ute i god tid för en gångs skull...

Laddar inför Kvinnokommissionen!

Klockan är över midnatt och jag slutför sista jobbplikterna inför min ledighet. Har inte hunnit äta middag och inte hunnit packa, än. Men det är ju nästan fem timmar innan jag ska åka... Det hinns, och sova får jag göra på flyget ;)) Inser att det kommer att bli oerhört intensivt, men kul, att få delta i en så mäktig och viktig konferens för världens kvinnor som CSW är.