måndag 28 februari 2011

Nytt NGO-möte på "Reppen"

Idag var vi på nytt inbjudna till den svenska FN-representationen på One Dag Hammarskjöld Plaza. Den håller till på våning 45 i den 49 våningar höga skyskrapan, som med sina 191 meter är den 65:e högsta byggnaden i New York. Efraim Gomez som är samordnare för det tredje utskottet, dvs mänskliga rättigheter, jämställdhetspolitiska frågor och sociala frågor, berättade om hur förhandlingarna i kvinnokommissionen går till. Vi fick också veta hur vi som NGO:s bäst kan vara med och påverka inför förhandlingarna. Allt Sverige vill föra fram måste ju gå igenom EU, så det gäller att vara ute i god tid om man vill försöka göra ett inspel. Inför nästa års CSW är ambitionen från de NGO:s som ingår i den svenska delegationen att vi övriga organisationer kan få del av de resolutioner som ska förhandlas.

Vi rivstartar veckan med kvinnors slaveri i sexhandeln

Måndagen startade vi upp med att se en film om kvinnor och barn som prostitueras runt om i världen: "Not for sale". Filmen visar på ett mycket tydligt sätt den ohyggliga verklighet denna sexslavhandel innebär. Den innehåller kvinnors och barns berättelser från hela världen, inklusive västvärlden, vilket vi tycker är bra. Det blev en livlig diskussion efteråt där vi återigen fick berätta om Sveriges sexköpslag. Vi får upprepat höra både vilken skjuts vårt seminarie givit åt frågan och det hopp som ingjutits!
Filmen "Not for sale" är 30 minuter lång och går att beställa på www.notforsalefilm.com


Under-Secretary-General of the UN: Michelle Bachelet

På lördagen hade vi anmält oss till en heldag för att fira UN Womens bildande. Michelle Bachelet, tidigare Chiles president, är den som har utnämnts till chef för det nybildade UN Women. I sitt tal försäkrade hon närvarande ideella organisationer att hon ser vikten av deras arbete och att hon ska verka för att dessa ska få större inflytande i FN:s arbete.

Machofabriken lanserad internationellt!

Roks var inbjudna att hålla i en del i WAVE:s (Women Against Violence Europe) seminarie. Vi tog tillfället i akt att presentera Machofabriken. Lämpligt nog fanns även Olga Persson, SKR, och Klas Hyllander, Män för Jämställdhet, på plats. Det är ju dessa tre organisationer som äger projektet och vi var mycket stolta att kunna presentera det inför en internationell publik.

Passionerad politik: Charlotte Bunch's liv och arbete

En nyproducerad dokumentär om feministen och kvinnorättskämpen Charlotte Bunch från Rutger's University i USA väckte vårt intresse. Hon har bland annat blivit invald i "The National Women's Hall of Fame" och mottagit Eleanor Roosevelt Award för mänskliga rättigheter.

CATW ställer företagen mot väggen

Ännu ett seminarium arrangerat av CATW (Coalition Against Trafficking in Women), denna gång med UNANIMA International som huvudsponsor. Rubriken "Näringslivets ansvar: Internet och sexhandel".

Föreläste gjorde Norma Ramos, chef för CATW International, Jean Enriguez, chef för CATW-Asia Pacific och Jewel Woods, författare till boken "Don't Blame It On Rio: The Real Deal Behind Why Men Go to Brazil for Sex".

Demonstration för frihet utanför FN-skrapan

Succé för den nordiska modellen!


Vårt side-event blev en riktig dundersuccé! Lokalen var helt överfull, med över 150 åhörare plus ett tjugotal som stod utanför för att kunna lyssna. Feminister från hela världen ville höra om hur vi i Norden lyckats med vår mycket omtalade, och framgångsrika, sexköpslag.
Malin Olsson modererade seminariet, Angela Beausang presenterade utvecklingen i Sverige och den utvärdering som skett, Agnete Ström från Kvinnefronten talade om hur de arbetat inför den norska lagstiftningen och Gudrun Jonsdottir från Stigamot berättade om den isländska varianten.

fredag 25 februari 2011

UN Women offentligt sjösatt ikväll!


Ikväll ägde den offentliga sjösättningen av UN Women rum i General Assembly Hall. Stor fest och artistgala!

torsdag 24 februari 2011

MAPP bjöd på feministiskt klarspråk om prostitution

Prostitution kan aldrig vara ett arbete! Det var huvudbudskapet när MAPP (Movement for the Abolition of Prostitution and Pornography) arrangerade sitt seminarium idag. Vi fick bland annat lyssna till Vednita Carter, själv överlevare och grundare av organisationen "Breaking Free" som hjälper kvinnor ut ur prostitution. De arbetar utifrån en systerskapstanke och erbjuder boende för kvinnor, ungefär som våra jourer. Kvinnor stannar dock betydligt längre, i genomsnitt fem år.

Ett oerhört gripande tal höll Cherry Smiley, Aboriginal Women's Action Network, som berättade om den utsatthet kvinnor från ursprungsbefolkningen lever i. "A blow job is better than no job", är attityden där rasism, sexism och kapitalism ger förutsättningarna. Både Cherry från Vancouver och Ruchira Gupta, Indien, från Apne Aap Women Worldwide kunde vittna om den massiva manliga efterfrågan på att köpa sex i samband med Olympiska spelen, då en brittisk kvinna i publiken uttryckte oro inför deras OS 2012.
Vi kände oss verkligen hemma på detta seminarium och CATW, The Coalition Against Trafficking in Women, som stod för inbjudan gjorde stor reklam för vårt side event i morgon.

Mingel hos den svenska ambassadören

Ikväll var vi inbjudna till en mottagning hos den svenska ambassadören Mårten Grunditz. Jämställdhetsministern Nyamko Sabuni stod värd och alla svenska representanter från olika föreningar var där. FN:s särskilda sändebud för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter, Margot Wallström, sågs i vimlet.

onsdag 23 februari 2011

På besök på den svenska representationen


Magnus Lindgren, från den svenska representationen i FN, tog emot oss idag för att berätta om det nybildade UN Women.

En del av de svenska representanterna från NGO:s deltog också för att delge varandra information. Från vänster Emma Larsson (SKL), Malin Olsson (Roks), Gertrud Åström (SKL), Karin Åmossa (Lärarförbundet), Inger Malm (SKL) och Klas Hyllander (Män för jämställdhet).

Solen och flaggorna i topp!




Angela i livlig diskussion med holländskor om prostitution

NGO CSW New York stod värd för en mottagning på Turkish Center med mingel. I vimlet fann vi några holländska systrar, som Angela försökte övertyga om det förträffliga i den svenska sexköpslagen. Det gick väl sådär... De blev i alla fall inbjudna till vårt seminarium på fredag, och verkade inte helt oövertalbara. En pigg danska stod på vår sida, Lene Pind Jensen som är generalsekreterare för International Alliance of Women. Det bådade ju gott, tyckte vi.



Den turkiska premiärministern Erdogans hustru var tydligen ett dragplåster och fick mycket press.

Inte alla katoliker är abortmotståndare - Catholics for Choise talade för reproduktiva rättigheter

Kvinnors rätt till säkra aborter och likabehandling oavsett sexuell läggning var ämnen som togs upp när den norska paraplyorganisationen FOKUS, Forum för kvinnor och utveckling, hade ett kvällsseminarium. Jacqueline Nolley från Catholics for Choise framhöll (för oss fördomsfulla?) att "några hundra män i Vatikanen är inte representativa för oss". Catholics for Choise arbetar för de katoliker som är för reproduktiva rättigheter. Hela 27 % av alla kvinnor som genomgår abort i USA är katoliker. Skrämmande perspektiv gavs från El Salvador där kvinnor som får missfall misstänks för abort och kan dömas till 30 års fängelse!
Carrie Sheiver från "1 in 9 Campaign"* talade om situationen för lesbiska kvinnor i Sydafrika, där homosexuella var kriminella fram till 1998. "Korrigerande massvåldtäkter" på lesbiska (mestadels svarta) kvinnor är så vanligt i landet som kallas "Rape Capital of the World". En av fyra sydafrikanska män medger att de våldtagit någon, enligt en undersökning.

*Fakta: 1 in 9 Campaign syftar på att endast en av nio våldtagna kvinnor i Sydafrika polisanmäler våldtäkten.

Är Sverige en kvinnovänlig stat?

Sveriges Kvinnolobby arrangerade ett seminarium med titeln "The Woman-Friendly State?" där bland annat unga kvinnors ohälsa i Sverige diskuterades. Gertrud Åström, Inger Malm och Emma Larsson stod för presentationen.

"Runda-bord" på hög nivå

High-level round tables stod på schemat, och ämnet var årets prioriterade tema: Kvinnors och flickors tillgång till och deltagande i utbildning, yrkesträning, vetenskap och teknologi, inklusive kvinnors lika tillgång till full sysselsättning och rimliga arbetsvillkor. På svenska bänken satt Nyamko Sabuni.

tisdag 22 februari 2011

Ministern och prinsessan på Sveriges seminarium

Eftermiddagen ägnade vi åt att gå på svenska regeringens seminarium "Beyond MDG 2 - what's next?" MDG 2 betyder Millenniemål # 2, dvs att år 2015 ska alla flickor och pojkar gå grundskoleutbildning. Det räcker inte med tillgång till utbildning, utan det krävs kvalitet för att uppnå jämställd utveckling. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni höll i ett inledningsanförande och Åsa Regnér, RFSU:s generalsekreterare, var moderator. Seminariet skänktes kunglig glans av prinsessan Madeleine, som genom mamma Silvia engagerat sig i World Childhood Foundation och nu bor i New York.
Vi fick höra av Svenska Afghanistankommitténs Johanna Fogelström att fem miljoner flickor i Afghanistan saknar utbildningsmöjligheter. Det beror på flera saker. Det är långa och farliga vägar till skolan, som anses för osäkra för flickor. Det finns alldeles för få kvinnliga lärare, vilket gör att flickor över nio år måste sluta skolan då manliga lärare är tabu.

Vernor Munôz, FN:s speciella rapportör 2004-2010 för rätten till utbildning, menade att utbildning måste inkludera jämställdhet. "Så länge man inte inkluderar maskulinitet i de officiella dokumenten så är det inte många länder som inser att det är något att arbeta med."

Vittnen från Haiti nekades tala om våldtäkterna


Fulla av förväntning bänkade vi oss i ett överfullt rum för att lyssna på haitiska kvinnors kamp mot våldtäkter. Döm om vår förvåning då arrangören, MADRE, meddelade att de haitiska kvinnorna som skulle tala blivit nekade visum! Blev månne fruktan för sanningen för stor...? Vi fick dock träffa den karismatiska nya ledaren för MADRE, Yifat Susskind.

måndag 21 februari 2011

All världens frivilligorganisationer samlas för att prata sig samman

Fängslad publik på Salvation Armys högkvarter på NGO Consultation Day som är rådgivande till FN:s Kvinnokommission.




Lunch i box, tjusigt värre!




Charlotte Bunch, Center for Women's Global Leadership, Rutgers University, Bani Dugal, Baha'i International Community till FN och Rachel Harris, Women's Environment and Devolopment Organization diskuterar i plenum.

Insläppt i FN-byggnaden, äntligen!


Första dagens inträdesprov avklarat!Snöstorm ute och feministisk glöd inne i FN. Iväg hastar vi till nästa event, bara vi hittar rätt med tunnelbanan!

Roks bloggar från CSW

Precis som förra året kommer Roks blogga från Kvinnokommissionen i New York. I år är det ordförande Angela Beausang och vice ordförande Malin Olsson som är på plats.