onsdag 29 februari 2012

Bortförande av barn - för att skydda eller för att straffa

En mycket intressant workshop handlade om Haagkonventionen och bortrövade barn ur ett rättsligt perspektiv. Bortförande av barn över landsgränserna är ett ökande problem. En del flyr undan våld och andra fall handlar om förövare som vill straffa den andra föräldern. Paula Lucas, USA, berättade sin historia om hur hon höll på att förlora sina tre barn till en misshandlande make i Saudiarabien. På vägen lärde hon sig hur svårt det var att få rätt när Haagkonventionens regler om återförande av bortförda barn inte gäller. Hon berättade också om svårigheterna att kunna hävda reglerna i Haagkonventionen även i länder där man har skrivit på konventionen. Paula har startat en organisation som arbetar internationellt.

Behå-insamling till kvinnor på jour

I samarbete med arrangören NNEDV anordnar Soma Intimates en behå-insamling under konferensen. Vi har uppmanats att rensa våra översta byrålådor hemma för att ta med nya eller begagnade behåar. Dessa kommer att skänkas till behövande på kvinnojourer. Behån är det mest behövda, men ändå det minst skänkta, plagget för kvinnor. "Över fyra miljoner kvinnor bor på kvinnojour i USA varje år, och många anländer endast i kläderna de har på kroppen."

"Fruimport" stod på dagordningen - internationellt nätverk finns

Våld mot kvinnor med "otrygg invandringsstatus", eller "fruimport" som Roks skulle kalla det, var temat för ett seminarium. Kvinnor som förhindras lämna sin plågoande till man för att hon då hotas med utvisning ur landet finns inte bara i Sverige. Kvinnojourer från både USA och England vittnar om vilken utsatt situation kvinnor från andra länder har om de vill lämna ett slavliknande förhållande, där kvinnan utnyttjas för hushållsarbete både för mannen och hans släktningar och dessutom utnyttjas sexuellt. Lagstiftningen skiljer sig lite mellan länderna, men generellt finns en tvåårsregel som gör det mycket svårt att lämna mannen utan att också få lämna landet. Ett internationellt nätverk finns för att stoppa våldet mot invandrade kvinnor och Sherizaan Minwalla, USA, Priya Chopra och dr Sundari Anitha, England, som höll i seminariet berättade att målet är att bygga vidare på nätverk mellan länder.

Magnifika trummor och kvinnor



tisdag 28 februari 2012

"I am not a woman" - skådespelaren Victor Rivers avslöjar egna erfarenheter av mäns våld

Victor Rivers syns i många filmproduktioner som en "bad guy". Varför engagerar han sig i "Amerikas mest underrapporterade brott" - mäns våld mot kvinnor? Helt enkelt därför att han i sin närhet har en kvinna som levt flera decennier med grovt våld från sin man och dessutom känner en pojke som vuxit upp med en pappa som ständigt misshandlade mamma och barnen. Kvinnan var Victors mamma och pojken var Victor. Om sina erfarenheter skriver Victor i sina memoarer "A Private Family Matter", en bok han flitigt fick signera under konferensen. Victor talade under invigningen av världskonferensen som talesperson och aktivist för NNEDV (National Network to End Domestic Violence). Han vittnar om hur hans engagemang i dessa frågor möts av höjda ögonbryn och frågan: "Är inte det en kvinnofråga?"

President Obama hälsade till alla deltagare på konferensen

Valerie Jarrett är president Obamas rådgivare i frågor om mäns våld mot kvinnor. Under invigningen höll hon ett brandtal om Obamas och hans administrations engagemang. Dagen efter besöktes konferensen av ytterligare en av Obamas rådgivare: Lynn Rosenthal. Hon hälsade från både presidenten och vice presidenten Joe Biden att alla kvinnor i lokalen gör ett fantastiskt jobb. Obama upptäckte tidigt under sin presidentperiod att det var fördomar, såsom att våldet är en privatsak, att kvinnor får skylla sig själva och att det är bara att lämna honom, som hindrade kvinnor från att lämna sina förövare.

Kronprinsessan Mary skänkte kunglig glans över invigningen

Kronprinsessan Mary av Danmark var inbjuden talare under världskonferensens invigning. Hennes fond - Mary Fonden - fick sin grundplåt av det danska och det grönländska folket som bröllopsgåva när hon gifte sig med kronprinsen 2004. Fonden delar varje år ut 2500 ryggsäckar med innehåll till barn som följer med sin mamma till en jour. Kronprinsessan talade under invigningen om att det är hög tid att sluta fråga sig varför kvinnor inte lämnar, för att istället ställa sig frågan varför kvinnor stannar. Fokus bör vara på de mekanismer som håller kvinnor kvar i våldsamma relationer, menade kronprinsessan.

Mingel med 1500 kvinnor från 98 länder

Inför invigningen av världskonferensen för kvinnojourer anordnades ett mingel på den fantastiska konferensanläggningen Gaylord National. En kvinnojoursräv som Tina Olby från Motala var kul att hänga med.

Hur kan vi säkerhetsplanera mot teknik, med teknik?

Malin hade valt en förkonferens om teknik, som handlade om våld mot kvinnor i en digital värld. Erfarenheter från kvinnojourer och stödsökande visar hur tekniska medel kan användas för total kontroll av kvinnor. När mannen tidigare använde sig av trippmätaren på bilen för att ha koll på kvinnans bilanvändning är det nu snarare GPS-dator som lätt installeras i bilen för att ha total kontroll över positioner, färdvägar, restider. Samma kontrollbeteende men andra, mer rafinerade, verktyg. Spoof-appar i telefonen, bluetooth, spionprogram på datorn, dolda kameror i precis vilket föremål som helst - listan på allt som kan göra en stalkare fullt sysselsatt och en utsatt kvinnas liv fullständigt kartlagt kan göras mycket lång. Förutom en mängd chockerande exempel fick vi också tips på hur vi med teknikens hjälp kan skydda och säkerhetsplanera för kvinnor. Värdefull kunskap att ta med sig hem! Erica Olsen och Kim Wiley demonstrerar olika prylar.

Kvinnor ska få makt över sin ekonomi - med hjälp av mångmiljondonation

En förkonferens om ekonomi arrangerades före världskonferensens invigning. Allstate Foundation, ett av de största försäkringsbolagen, finansierar olika program för kvinnor som utsatts för mäns våld. Hela 30 miljoner dollar har donerats, för att lära kvinnor att få makt över sin ekonomi. Angela bevistade konferensen och fick bland annat göra en "Mandala" (se bilden) för att se hur ekonomin påverkar.

måndag 27 februari 2012

Roks på plats i Washington för världskonferens för kvinnojourer

Så var det dags för den andra världskonferensen för kvinnojourer! Det är snart fyra år sedan den första hölls, då i Edmonton i Kanada. Värdinna är nu U.S. National Network to End Domestic Violence (NNEDV) och Washington DC är arenan. Roks ordförande Angela Beausang och vice ordförande Malin Olsson finns på plats. En tur inne i city, med Vita Huset som en av sevärdheterna, fick det bli innan konferensen sparkar igång.